Pigg & Frisk med Detox
DETOX DAG 4-6
Bra jobbat med första delen av din detox! Nu går vi in i del 2, dag 4-6.
Dag 4-6: Levern får en paus
Dag 4-6 av detoxen ger vi levern en ordentlig paus. Nuförtiden är gallproduktionen (som sker i levern) ständigt aktiv hos de flesta eftersom vår standardkost är så fettrik. Kroppen behöver då producera galla för att bryta ner fettet och den höga gallproduktionstakten sliter på levern och minskar dess kapacitet att sköta den dagliga utrensningen. Nu när din lever äntligen får en paus från gallproduktionen kan den istället börja lossa på de giftdepåer som byggts upp i din kropp under hela ditt liv. När levern kan avgifta sig innebär det bättre hälsa - på alla nivåer!
Dag 4-6 Kostschema
Här nedanför hittar du kostschemat för kommande 3 dagar. Dagarna ser i mångt och mycket likadana ut i strukturen (det gäller för hela programmet).
MORGON
DAG 4
4,8 dl citron-/limevatten
Efter 15-30 min:
4,8 dl sellerijuice
Efter 15-30 min:
Leverstärkande smoothie
DAG 5
4,8 dl citron-/limevatten
Efter 15-30 min:
4,8 dl sellerijuice
Efter 15-30 min:
Leverstärkande smoothie
DAG 6
4,8 dl citron-/limevatten
Efter 15-30 min:
4,8 dl sellerijuice
Efter 15-30 min:
Leverstärkande smoothie
LUNCH
EFTERMIDDAG
MIDDAG
Ångkokt sparris med Leverstärkande sallad
Ångkokt sparris med Leverstärkande sallad
Ångkokt sparris och brysselkål med Leverstärkande sallad
1-2 äpplen med 1-3 dadlar + selleristavar
1-2 äpplen med 1-3 dadlar + selleristavar
1-2 äpplen med 1-3 dadlar + selleristavar
Ångkokt sparris med Leverstärkande sallad
Ångkokt brysselkål med Leverstärkande sallad
Ångkokt sparris och brysselkål med Leverstärkande sallad
KVÄLL
Äpple (om du vill)
4,8 dl citron-/limevatten
Hibiskus-, citronmeliss- eller chagate
Äpple (om du vill)
4,8 dl citron-/limevatten
Hibiskus-, citronmeliss- eller chagate
Äpple (om du vill)
4,8 dl citron-/limevatten
Hibiskus-, citronmeliss- eller chagate
Riktlinjer för dag 4-6
-
Fokusera på att äta rena livsmedel, frukt, grönsaker och bladgrönt.
-
Ät grönsaker och frukt råa, i smoothies eller ångkokade.
-
Undvik: Fett, kött, ägg, mejeriprodukter, gluten, läsk, salt, fisk- och skaldjur, vinäger, koffein, kakao, choklad, spannmål, bönor, alkohol, smakämnen, fermenterad mat (t.ex. surkål/kombucha), näringsjäst, citronsyra, natriumglutamat, aspartam, sötningsmedel och konserveringsmedel.
-
Ät så mycket att du blir mätt. Anpassa dina portionsstorlekar därefter.
-
Se till att dricka ordentligt och få i dig vatten (vanligt kranvatten). Sikta på ca 1 liter vatten mellan morgonens och kvällens citron-/limevatten.
Recept dag 4-6
Morgon
När du stigit upp på morgonen, innan det är dags för frukost, dricker du citron-/limevatten och sedan 15-30 min senare sellerijuice. Detta återställer vätskebalansen, sköljer igenom kroppen efter natten och hjälper dig att rensa bort bakterier, virus och patogener.
CITRON-/LIMEVATTEN
Pressa 1/2 citron eller 1 lime i 4,8 dl vatten
SELLERIJUICE
Gör juice av 1 knippe selleri. Skölj sellerin noggrant. Använd antingen en juicemaskin eller en mixer. Använder du mixer så tillsätt inget vatten - mixa sellerin och sila moset genom en finmaskig sil eller en silpåse.
Frukost
LEVERSTÄRKANDE SMOOTHIE
Mixa 2 bananer med 1,2 dl färsk, 1 paket fryst eller 2 msk torkad och mald pitaya(drakfrukt), 4,8 dl blåbär (inte odlade) och upp till 1,2 dl vatten.
Lunch
Dag 4-6 består din lunch av ångkokt sparris, ångkokt sparris+brysselkål samt Leverstärkande sallad.
ÅNGKOKT SPARRIS
Använd 1-2 buntar/paket sparris och trimma bort rotbiten om det behövs. Koka upp ca 10 cm vatten i en kastrull. Sätt i en ångkokningsinsats och ångkoka sparrisen med lock tills stjälkarna är mjuka, ca 6-9 minuter.
ÅNGKOKT BRYSSELKÅL
Använd 1/2 till 1 paket brysselkål och trimma bort rotbiten och bruna blad om det behövs. Koka upp ca 10 cm vatten i en kastrull. Sätt i en ångkokningsinsats och ångkoka brysselkålen med lock tills dem är mjuka, ca 6-8 minuter.
LEVERSTÄRKANDE SALLAD
Gör en härlig sallad med massor av bladgrönt och de tillbehör du vill ha. Du väljer. Enda undantaget är att inte äta både banan och tomat tillsammans. Servera gärna med den goda apelsindressingen.
Bas: 1-2 liter löst packade bladgrönsaker (t.ex. spenat, ruccola, grönkål, huvudsallad, romansallad etc.)
Valfritt: Äpple, Mango, Apelsin, Bär, Banan, Fikon, Gurka, Selleri, Tomat, Sparris, Rödkål, Grönkål, Morot, Brysselkål, Groddar & Skott, Färska örter, Vitlök, Lök (alla sorter), Rädisor, Paprika, Sockerärtor, Rå blomkål, Ångkokta Haricots verts.
Dressing: 2,5 dl färskpressad apelsin, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk svensk honung, 0,5 dl vatten, cayennepeppar (valfritt)
Eftermiddag
Som mellanmål på eftermiddagen äter du äpple, dadlar. Du kan äta dem som de är eller testa något av tipsen här nedan. Ät också några selleristjälkar till.
ÄPPELMOS
Mixa 1-2 röda äpplen med 1-2 dadlar och lite kanel i en mixer. Häll upp i en skål och ät direkt.
ÄPPELKLYFTOR MED KANEL OCH DADLAR
Dela ett äpple i tunna skivor. Lägg på ett fat och pudra över kanel. Servera med 1-2 dadlar.
Middag
Dag 4-6 består din middag, precis som lunchen, av ångkokt sparris, brysselkål samt Leverstärkande sallad.
ÅNGKOKT SPARRIS
Använd 1-2 buntar/paket sparris och trimma bort rotbiten om det behövs. Koka upp ca 10 cm vatten i en kastrull. Sätt i en ångkokningsinsats och ångkoka sparrisen med lock tills stjälkarna är mjuka, ca 6-9 minuter.
ÅNGKOKT BRYSSELKÅL
Använd 1/2 till 1 paket brysselkål och trimma bort rotbiten och bruna blad om det behövs. Koka upp ca 10 cm vatten i en kastrull. Sätt i en ångkokningsinsats och ångkoka brysselkålen med lock tills dem är mjuka, ca 6-8 minuter.
LEVERSTÄRKANDE SALLAD
Gör en härlig sallad med massor av bladgrönt och de tillbehör du vill ha. Du väljer. Enda undantaget är att inte äta både banan och tomat tillsammans. Servera gärna med den goda apelsindressingen.
Bas: 1-2 liter löst packade bladgrönsaker (t.ex. spenat, ruccola, grönkål, huvudsallad, romansallad etc.)
Valfritt: Äpple, Mango, Apelsin, Bär, Banan, Fikon, Gurka, Selleri, Tomat, Sparris, Rödkål, Grönkål, Morot, Brysselkål, Groddar & Skott, Färska örter, Vitlök, Lök (alla sorter), Rädisor, Paprika, Sockerärtor, Rå blomkål, Ångkokta Haricots verts.
Dressing: 2,5 dl färskpressad apelsin, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk svensk honung, 0,5 dl vatten, cayennepeppar (valfritt)
Kväll
Efter middagen kan du äta äpple om du blir hungrig, så många du vill.
En timme innan du ska sova dricker du citronvatten och en kopp hibiskus-, citronmeliss, eller chaga-te.
CITRON-/LIMEVATTEN
Pressa 1/2 citron eller 1 lime i 4,8 dl vatten
HIBISKUS-, CITRONMELISS- ELLER CHAGA-TE
Tillaga teet enligt anvisning på förpackningen. Obs! Välj ett av alternativen, blanda inte.
Anpassningar & Ersättning
När du följer detoxprogrammet är det viktigt att du försöker hålla dig till den mat som det innehåller. Är det så att du inte tål eller alls kan äta vissa livsmedel - oroa dig inte! Här går vi igenom hur du kan anpassa livsmedel utifrån vad som funkar för dig. Det kan också vara så att det är svårt att få tag på vissa livsmedel, och att du då behöver ersätta med något annat.
Sellerijuice
Om du inte får tag i selleri så kan du ersätta sellerijuice med gurkjuice genom att juica eller mixa 2 gurkor. Drick den på samma sätt som du skulle druckit sellerijuicen och gör den helt ren, på endast gurka.
Citron & Lime
Om du inte kan dricka citron eller lime eller inte få tag på dem kan du istället göra ingefärsvatten på morgonen och dricka rent vatten på kvällen. Gör ingefärsvatten genom att riva en bit färsk ingefära i vatten, låt det dra en stund och sila sedan bort ingefäran. Det går bra att förbereda en kanna och ställa i kylen över natten för att sedan sila bort ingefäran på morgonen.
Leverstärkande smoothie
Om du inte gillar banan kan du använda papaya istället eller bara hoppa över banan. Kan du inte få tag på pitaya kan du ersätta den med blåbär.
Sallad
Har du svårt att tugga sallad så går det bra att finhacka den eller mixa den till en jämn blandning. Då kan du göra en smoothie istället genom att mixa sallad och bladgrönt med valfria frukter och/eller bär.
Sparris & Brysselkål
Det går bra att ersätta sparris eller brysselkål med zucchini om det behövs. Vill du kan du äta sparrisen och brysselkålen råa. Har du svårt att tugga den kan du ångkoka och mosa eller mixa dem.
Äpplen
Kan/vill du inte tugga äpplen - gör äppelmos (utan tillsatser). Om det är så att du inte tål äpplen - välj päron istället men se till att de är mogna.
Dadlar
Om du inte gillar dadlar, inte får tag på det eller bara vill ha lite variation så kan du ersätta med mullbär, russin, druvor eller fikon.
Selleristjälkar
Istället för de selleristjälkar du äter på eftermiddagen kan du ta gurka om du har ont om, eller inte får tag på selleri.
Hibiskus-, citronmeliss- eller chaga-te
Kan du inte dricka något av teerna går det bra att hoppa över dem. Men hoppa inte över dem bara för att du inte gillar dem. Välj något du kan tänka dig av de tre alternativen, du kanske märker att du tycker om dem efter några dagar av tillvänjning.